Punkit ovat levinneet lähes koko maahan ja kiusaavat ihmisiä ja eläimiä. Viheliäät punkit tuntuva olevan erityisesti koirien riesana. Pienimmät punkit ovat 0,1 mm pituisia ja isoimmat voivat kasvaa jopa 30 mm pitkiksi. Erilaisia punkkilajeja on maailmassa 54 000.
Punkkien levinneisyys ja populaatiot ovat kasvaneet viimeisten vuosien myötä. Punkkeja elää paitsi maalla niin myös vesistöissä (sekä suolaisessa että makeassa). Niitä on tavattu jopa Tyynenmeren syvyyksistä, Himalajan vuoristosta, aavikoilta, kuumista lähteistä ja tundrilta.

Suomessa on tavattu n. 1500 eri punkkilajia, mutta todellisuudessa lajeja on luultavasti vielä enemmän. Kaikkia ei vain ole löydetty. Puutiaiset ovat yksi Suomessa esiintyvistä punkkilajistoista. Niitä tunnetaan meillä 10 lajia.
Puutiaiset ovat juuri niitä, jotka tarttuvat ihmisiin ja eläimiin ja levittävät ei-toivottuja tauteja, kuten borrelioosia, puutiaisaivokuumetta ja jänisruttoa sekä muutamia muitakin tauteja. Vaikka aniharva punkeista näitä tauteja levittää, ovat taudit sen verran ikäviä, ettei niitä halua lemmikilleen sen paremmin kuin itselleenkään. Onneksi erilaisia karkotteita löytyy runsaasti markkoilta! Käsittelen tässä artikkelissa koirille tarkoitettuja karkotteita.
Punkkikarkotteet koirille
Punkkikarkotteiden valinnasta on eläinlääkäri Sara Kyrkkö kirjoittanut loistavan koosteen omille sivuilleen. Hänen Instagram-tililtään (@lemmikkitohtori) löytyy myös testi, joka auttaa sopivan tuotteen valinnassa. Löydät sen täältä. Tämä kooste on pääasiassa siitä artikkelista lainattu, osittain myös muista lähteistä, jotka mainitsen tämän jutun lopussa.
Punkkilääkkeissä on kahdella erilaisella tavalla vaikuttavia lääkkeitä: punkkeja karkottavia ja tappavia sekä pelkästään punkkeja tappavia. Karkoittava vaikutus tarkoittaa käytännössä sitä, että punkki ei tartu eläimeen. Tappava taas kuolee purtuaan eläintä tai joutuessaan kosketukseen turkissa olevan lääkeaineen kanssa.
Annostelutavan mukaan lääkkeet jakautuu kolmeen ryhmään:
- valeluliuokset
- punkkipannat
- syötävät tabletit
Valeluliuokset
Melko monet tipsunomistajat tuntuvat käyttävän valeluliuoksia. Niistä monet ovat reseptivapaita ja teholtaan hyviä. Vaikutusaika kestää tuotteesta riippuen 4-12 viikkoa. Paljon uivilla koirilla teho saattaa lakata hieman aikaisemmin. Jotkut ovat tosin erimieltä tästä. Päivä pari valeluliuoksen laittamisen jälkeen lienee hyvä vältellä uimista ja pesua jotta vaikuttava aine pääsee imeytymään rauhassa koiran verenkiertoon.
Valeluliuokset laitetaan koiran tai kissan lapojen väliin (ja isoilla koirilla myös alaselkään) mahdollisimman lähelle ihoa. Kohta on sellainen, ettei koira ylety sitä itse nuolemaan. Turkkiin tehdään jakaus siten, että iho tulee näkyviin ja aine laitetaan siihen. Ihosta aine imeytyy verenkiertoon.
Tällaisia valelulääkkeitä ja niiden vaikuttavia aineita löytyy apteekeista (osa reseptillä osan saa ilmankin):
- Exproline vet (vaikuttava aine fiproniili)
- Effipro (vaikuttava aine fiproniili)
- Frontline Exspot vet (vaikuttava aine fiproniili)
- Frontline Exspot vet(vaikuttava aine fiproniili)
- Exspot vet (vaikuttava aine permetriini)
- Bayvantic (vaikuttavat aineet permetriini ja imidaklopridim)
- Bravecto paikallisvaleluliuos (vaikuttava aine fluralaneeri)
- Vectra 3D (vaikuttavat aineet permetriini, pyriproksifeeni ja dinotefuraani)
- Frontect (vaikuttavat aineet fibroniili ja permetriini)
- Exspot vet sumute iholle (vaikuttava aine fibroniili sumute)
Itse en ole näitä kokeillut meidän koirille, sillä monet näistä ovat vaarallisia kissoille. Kannattaakin katsoa tuoteselosteesta valintaa tehdessä onko muille perheen lemmikeille vaaraa. Nyt on kuitenkin tullut markkinoille viime vuosina tuotteita, jotka eivät olisi vaarallisia kissoille. Saattaa olla, että tänä vuonna otan jonkin sellaisen testiin.

Punkkipannat
Punkkipannoissa toimintaperiaate on sellainen, että pannasta vapautuu lääkeainetta koiran turkkiin ja iholle ja punkki kuolee joutuessaan kosketukseen lääkeaineen kanssa. Pannan vaikutusaika vaihtelee 5-8 kk.
Lääkeainetta sisältäviä pantoja on kahdenlaista tuotetta:
- Seresto (vaikuttava aine imidaklopridi ja flumetriini)
- Scalibor (vaikuttava aine deltametriini)
Näiden lääkeainepantojen lisäksi on saatavilla yrttipantoja, joiden toimintaperiaate perustuu punkkien pitämiseen loitolla koirien turkeista. Ne nimensä mukaisesti tuoksuvat voimakkaasti ja harhauttavat näin punkkeja. Tällaisia pantoja ovat monet omista kasvateistani käyttäneet ja kertoneet niiden toimivan. Toisin kuin nämä lääkeainetta sisältävät pannat, yrttipannat eivät ole haitallisia ihimisille. Lääkeainepannan kanssa koiran ei esim. suositella nukkuvan samassa sängyssä ihmisen (varsinkaan lapsen) kanssa. Pannoista tiedän tulleen myös iho-ongelmia joillekin tiibetinspanieleille ja muillekin koirille.
Syötävät tabletit
Tableteista vapautuva lääkeaine imeytyy syyn ja ruoansulatuselimistön kautta eläimen verenkiertoon. Punkin pitää purra eläintä altistuakseen vaikuttavalle aineelle. Tabletit ovatkin tappavia lääkkeitä, eivät karkoittavia.
Tablettimuotodossa olevat lääkkeet ovat kaikki reseptilääkkeitä. Koirille löytyy tällaisia vaihtoehtoja markkinoilta:
- Bravecto (vaikuttava aine fluralaneeri)
- Credelio (vaikuttava aine lotilaneeri)
- NexGard (vaikuttava aine afoksolaneeri)
- Simparica (vaikuttava aine sarolaneeri)
Bravectolla vaikutusaika on 12 viikkoa ja muilla 4 viikkoa. Olen itse käyttänyt meidän tipsuilla Bravectoa, joka aikanaan valintaa tehdessäni taisi olla ainoa markkinoilla oleva kissoille varmasti vaaraton vaihtoehto. Bravecton kuitenkin tiedetään nykyisin rasittavan koiran maksaa jonkin verran eikä sitä suositella maksasairaille koirille. Tästä johtuen
Oikean lääkkeen valitseminen on monisyinen tehtävä. Pitää huomioida koiran painon lisäksi ainakin myös alueen punkkitilanne, onko perheessä lapsia tai nukkuuko koira ihmistensä kanssa sängyssä, onko perheessä muita lemmikkejä kuten kissoja tai kaneja, sekä tietysti koiran ikä ja terveydentila.
Oikean lääkkeen valintaan auttaa myös apteekin henkilökunta ja eläinlääkäri. Jos olet vähänkään epävarma, minkä valitsisit omalle koirallesi, käänny rohkeasti heidän puoleensa!
Tässä vielä jutussa käyttämäni lähteet, joista löydät myös lisätietoja:
- Sara Kyrkkö: Suuri punkkilääkevertailu – mitä tulee ottaa huomioon koiran ja kissan punkkilääkkeen valinnassa. https://sarakyrkko.com/suuri-punkkilaakevertailu-mita-tulee-ottaa-huomioon-koiran-ja-kissan-punkkilaakkeen-valinnassa/?fbclid=IwAR1kIjnnk-D24gA0Ap4Pu3uLeeoJHCK4SgWNYHAYMqnD3pEf_mWCRRlVbTw
- Evidensia. Punkkien torjunta koiralla. https://evidensia.fi/palvelut/punkkien-torjunta-koiralla/
- Lauttasaaren eläinlääkäriasema. Punkkien torjunta. https://elaintohtori.fi/lauttasaari/ohjeet/punkkien-torjunta/
- Wikipedia. Punkit. https://fi.wikipedia.org/wiki/Punkit