Monia koiranomistajia kiinnostaa, milloin koiran hampaat vaihtuu? Samoin kuin ihmisillekin myös koirille tulee suuhun ensin maitohampaat. Jokainen koiranomistaja varmasti muistaa ne terävät naskalit, jotka tekevät helposti reiän sormeen ja joita koitellaan jokapaikkaan. Pennun ikeniä kutittaa hampaiden vaihtumisen yhteydessä. Hampaita testataan ihmisten varpaiden ja sormien lisäksi monesti huonekaluihin, kirjoihin, sähköjohtoihin, kenkiin ja jalkalistoihin. Kannattaa siis pitää tarjolla paljon sallittujakin järsimiskohteita kuten leluja ja puruluita.
Koiran hammaskartta eri ikävaiheissa
Sopivat lelunvetoleikit on tässä vaiheessa hyviä avittamaan heiluvan hampaan irtoamista. On kuitenkin hyvä muistaa, että pienillä koirilla, kuten tipsuilla, voimat ovat paljon heikommat kuin ihmisellä. Vetoleikeillä voivat maitohampaat irrota hieman helpommin. Samoin järsittävien ja vetoleikkien kanssa kannattaa muistaa, että maitohammas on paljon hauraampi kuin pysyvä hammas. Tästä syystä se myös voi murtua helpommin. Suuta kannattaakin tarkkailla säännöllisesti ja usein, mielellään vaikka päivittäin.
Koiralla on aikuisena suussaan 42 hammasta. Maitohampaita sitä vastoin on vain 28. Luonto on fiksu ja on suunnitellut hampaiston siten, että pentuna, kun suu on pieni, sinne tulee hieman vähemmän ja kooltaan pienempiä hampaita. Kun pään koko lähestyy aikuisen päänkokoa, vaihtuvat nämä ns. maitohampaat pysyviin hampaisiin, jotka ovat kooltaan isompia ja määrältäänkin niitä mahtuu suuhun enemmän.
Minkä ikäisenä koiran hampaat vaihtuu?
Toisin kuin ihmisen hampaat, jotka vaihtuvat useamman vuoden kuluessa, koiran hampaat vaihtuvat parissa kuukaudessa. Meillä kotona olevilla tipsuilla hampaat ovat vaihtuneet surinpiirtein 3-6 kk iässä. 7 kuukauden ikään mennessä maitohampaat ovat yleensä irronneet, jos ovat irrotakseen. Joskus olen odottanut pidempäänkin pennun kanssa, mutta poikkeuksetta tuloksena on ollut purentaan kauneusvirheitä.
Purentavirheet voivat olla myös todella haitallisia, jos vaikka kulmahampaat kasvavat kohti kitalakea ja painavat sinne aina koiran sulkiessa suunsa. Voi myös olla, että purentavirheen vuoksi koira ei pysty syömään kunnolla.
Tipsuilla, kuten kaikilla puolipitkän tai lyhyen kuonon omaavilla koirilla, on melko tavallista, että maitohampaita jää paikoilleen. Meillä on Lottea ja Ellaa lukuunottamatta kaikilta tytöiltä jouduttu poistamaan vähintään yksi kulmamaitohammas, joka ei suostunut suosiolla lähtemään. Lakulla jäi paikoilleen kulmurin lisäksi myös etuhammas. Joskus hampaiden jumiutuminen johtuu tiiviistä hammasrivistä, jossa maitohammas voi jäädä kiinni lopuista juuristaan pysyvien hampaiden puristuksiin.
Koiran hampaat vaihtuvat kerralla
Normaalisti uusi hammas muodostuu vanhan maitohampaan alle ja kasvaessaan tuhoaa maitohampaan juuria, jolloin vanha hammas poistuu kivuttomasti ja näppärästi itsekseen. Joskus näin ei kuitenkaan jostain syystä tapahdu. Joskus maitohampaan juuri ei katoa mihinkään ja hammas on tiukasti paikoillaan vaikka uusi hammaskin on jo puhjennut. Tästä hyvänä esimerkkinä on alla olevassa kuvassa näkyvät Mocan yläkulmahampaat. Niistä ei juuri ollut kadonnut minnekään.
Mocan yläkulmureista näkyy hyvin maitohampaan koko kaikkineen. Hampaasta on ollut näkyvissä vain n. 1/4 tai 1/5. Loppu on ollut piilossa leukaluussa. Pysyvissä hampaissa juuret ovat vielä massiivisemmat. Siksi ne ovat niin vahvat.
Pitäkää huolta koirienne hampaista!
Lue lisää:
Murrosikä tulee koirille pian pikkupentuvaiheen jälkeen ja menee ohi yleensä 1,5 ikävuoteen mennessä. Uroksissa ja nartuissa sekä roduissa on jonkin verran eroja – samoin perintötekijöissä. Olen kirjoittanut aiheesta oman artikkelinsa, josta voit tutustua tarkemmin tähän aiheeseen: Murrosikäinen koira ei tottele! – Näillä neuvoilla ymmärrät murrosikäistä koiraasi paremmin
Vastaa