Kun koiranpentu tulee kotiin, sitä varten täytyy varautua muutamilla asioilla. Valmistautumiseen on varmasti yhtä monta tapaa kuin on kotiakin. Meiltä monesti kysytään tästä asiasta, kun pentu on menossa ensimmäisenä koirana uuteen kotiinsa. Tähän artikkeliin olen koonnut asioita, mitä kaikkea olisi hyvä kotona miettiä valmiiksi ennen kuin pentu tulee taloon.
Olen tässä jutussa käyttänyt tarvikkeiden lähteinä kumppanini Peten Koiratarvikkeen valikoimaa. Siellä on kattava ja hyvä valikoima ja siksi käytämme sitä itsekin paljon, mutta vastaavia tuotteita saa myös muualta.
Hanki ainakin nämä asiat ennen kuin koiranpentu tulee kotiin
Koiranpentu tarvitsee omistajien rakkauden lisäksi erilaisia asioita uudessa kodissaan, jotta sen elämä on mukavaa. Kannattaa aluksi keskustella oman kasvattajan kanssa siitä, mitä häneltä saat pennun mukana pentupakkauksessa ja mitä hän suosittelee hankittavaksi. Tämä lista on sellainen, jota omien kasvattiemme omistajille ohjeistamme.
1. Tuttua ruokaa ja vatsan tasapainotusta
Kasvattajalta saat hyvin todennäköisesti ruokaa, jota pentu on tottunut hänen luonaan syömään. Tällä ruoalla on turvallista ja suositeltavaa aloittaa ruokinta kasvattajan ohjeiden mukaisesti omassakin kodissa.
Muutto on stressaava kokemus pennulle joka tapauksessa ja vatsa voi olla löysällä jo pelkän ympäristön vaihdoksen vuoksi. Tästä johtuen on tarpeetonta kuormittaa pennun elimistöä ja psyykkeä lisää vaihtamalla ruokaa.
Muutenkin ruoan vaihtaminen liian usein voi olla haitallista koiran terveydelle ja uuteen ruokaan totuttelu tulee tehdä vähitellen. Tämä tapahtuu käytännössä sekoittamalla muutamia päiviä uutta ruokaa vanhan ruoan sekaan, jolloin koiran elimistö ehtii tottua siihen. Uutta ruokaa laitetaan alussa vain vähän vanhan ruoan sekaan ja määrää lisätään ruokintakerrasta toiseen pikku hiljaa. Samalla seurataan koiran ulosteita ja vointia.
Vatsa saattaa joka tapauksessa mennä pennulla löysälle uudessa kodissa, joten kotiin on hyvä hankkia valmiiksi esimerkiksi maitohappabakteerivalmistetta, joka tasapainottaa koiran suolistobakteerien toimintaa. Tätä voi pennulle syöttää jo vaikka heti alusta alkaen varmuuden vuoksi. Meillä luottoaineena on toiminut Biobak maitohappobakteerivalmiste, joka on ollut markkinoilla jo pitkään. Meiltä tätä löytyy aina kaapista ja omat aikuiset koirat saavat sitä kuuriluonteisesti aina silloin tällöin vaikka ongelmia ei olisikaan.
Myös Canicur -tabletteja on hyvä pitää varastossa. Ne ovat yleensä hyvä apu mikäli maitohappobakteereista huolimatta koira alkaa ripuloida.
Myös muita vastaavia tuotteita löytyy ja suosittelen keskustelemaan asiasta lisää esim. farmaseutin kanssa apteekissa.
2. Ruoka- ja vesikupit
Hanki pennulle omat ruoka- ja vesiastiat ja sijoita ne sopivan rauhalliseen paikkaan kodissasi. Pennulle on tärkeää, että kotiin tullessaan se löytää ruoan ja veden aina samoista paikoista.
Kipon valinnassa on hyvä huomioida niiden puhtaanapidon helppous sekä hygienisyys. Yleensä rosteriset kipot on helppoja pitää puhtaana ja ne pysyvät pitkään käyttökelpoisina. Samoin keraamiset, lasitettupintaiset astiat ovat hyviä. Samoin lasiastiat. Muoviastiatkin ovat käyttökelpoisia, mutta ne helpommin naarmuuntuvat ja näin ollen naarmukohdat keräävät helpommin likaa ja muuttuvat nopeasti epähygineenisiksi. Niitä tulee vaihtaa useammin.
Keraamisissa ja lasisissa astioissa on luonnollisesti olemassa aina rikkoutumisvaara. Toisaalta ne ovat monesti painavampia, jolloin pentu ei pysty niitä itse heittelemään, kuten joillain on tapana. Metallinen ja muovinen astia on tyhjänä helppo kanniskella pitkin asuntoa.
Sopiva astian koko riippuu koiran ja erityisesti sen ruoka-annoksien koosta. Kuppeja löytyy eri kokoisia ja eri mallisia. Lisäksi ahnehtiville koirille löytyy omia kippojaan, josta ruoan saaminen on tehty haastavammaksi. Kannattaa aluksi hankkia kunnolliset peruskipot koiran koon mukaan ja myöhemmin miettiä mahdollisesti ahmimiskuppeja tai toisenlaisia materiaalivaihtoehtoja. Hyviä vaihtoehtoja löydät mm. Peten koiratarvikkeesta.
3. Peti
Oma peti on pennulle tärkeä opettaa heti alusta paikaksi, jossa hän saa rauhoittua aina halutessaan. Petiin voi aluksi laittaa vaikka kasvattajan luota saadun tutun tuoksuisen lelun, pyyhkeen tai peiton. Meillä tehdään niin, että pentu saa mukaansa lelun ja peiton, jotka ovat olleet leikeissä mukana muutamia päiviä, jolloin niihin on taltioitunut emon ja sisarusten tuoksuja. Varsinkin ensimmäisinä öinä uudessa kodissa tämä on tärkeä asia pennulle.
Erilaisia petejä on monenlaisia ja on varmasti erilaisia tapoja lähteä miettimään, millaisen pedin juuri omalle pennullesi haluat. Keskeinen tekijä on pennun koko ja aktiivisuustaso. Hyvin vilkkaalle ja isolle pennulle en hankkisi sitä kaikkein pehmeintä ja heikointa petiä, sillä se todennäköisesti “räjähtää” melko pian. Tipsuissakin on joitain innokkaita kaivajia yms. ja muutamia petejä meilläkin on mennyt rikki ja vanut lennelleet pitkin huonetta. Kannattaa siis hankkia sopivan kestävä peti ja huomioida materiaalivalinnoissa pennun ja rodun omainaisuudet. Kasvattajalta saat varmasti hyviä vinkkejä siihen, millainen peti kannattaa omalle pennullesi hankkia. Tässäkin on jälleen hyvä muistaa, että koirat ovat yksilöitä ja pentu käyttäytyy uudessa kodissa eri tavoin kuin mitä se on laumassa käyttäytynyt, joten yllätyksiäkin voi olla luvassa.
Pedeissä on monenlaisia ominaisuuksia eikä pennun petiä ostettaessa kaikkia niistä vielä tarvita. Esimerkiksi ortopediset pedit sopivat erityisesti vanhemmille ja nivelrikoista kärsiville koirille. Pennuille sitä vastoin jokin ihan tavallinen, mukavan pehmeä peti riittää.
Pedin tulee olla sen kokoinen, että pentu mahtuu siihen vielä pidemmän aikaa nukkumaan hyvin. Ne myös mielellään monesti kantavat petiin kavereikseen pehmoleluja ja peittoja yms. joista saa turvaa nukkuessaan. Pentu on kuitenkin vielä hetki sitten ollut osa isompaa laumaa ja tottunut nukkumaan sisarustensa kanssa yhdessä kylki kyljessä. Koiranpennulle pyrkisin tästä samaisesta syystä valitsemaan reunallisen pedin vaikka koiralle aikuisena riittäisikin pelkkä reunaton makuualusta. Riittävän paksu peti antaa koiralle sekä lämpöä että miellyttävän nukkuma-asennon.
Tässä vielä linkki Peten Koiratarvikkeen petivalikoimaan.
4. Panta, talutin ja kakkapusseja
Pienelle pennulle kannattaa hankkia ensimmäiseksi kaulapanta. Monet valjaat saattavat joidenkin lähteiden mukaan estää pennun rakenteellista kehitystä. Myöskään fleksiä en suosittele ensimmäiseksi taluttimeksi vaan alussa on hyvä opettaa koira ottamaan kontaktia omistajaansa ulkona. Kun koiran koko on jo lähellä aikuisen koiran kokoa ja hihnakäyttäytyminen mallillaan, kannattaa siirtyä valjaisiin ja ehkä myös fleksiin niin halutessaan. Välttämätöntä se ei ole.
Hyvä kaulapanta on sellainen, joka ei paina pennun kaulaa ja jossa on riittävästi säätövaraa pennun kasvua ajatellen. Pieni pentu kasvaa päivittäin ja moninkertaistaa painonsa tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Itse suosin pehmustettuja ja koiran kokoon nähden suhteellisen leveitä kaulapantoja, jotka jakavat koiran nykäistessä lenkillä paineen kaulalla laajemmalle alueelle. Esimerkiksi nämä Feel Active Padded pehmustetut pannat ovat olleet tipsuille hyviä.
Taluttimeksi valitsisin taluttajan käteen sopivan mutta ei liian raskaan taluttimen. Esimerkiksi tuohon edelliseen pantaan sopisi mainiosti samaa sarjaa oleva talutin.
5. Leluja ja muuta sallittua pureskeltavaa
Pentu tarvitsee aktiviteettia uudessa kodissaan. Se on tottunut kasvattajan luona leikkimään sisarustensa ja aikuisten koirien kanssa päivittäin ja elämään laumassa. Toki ihminen leikkii hänen kanssaan uudessakin kodissa, mutta on tärkeää, että pentu saa riittävästi ns. sallittuja leluja myös omassa kodissaan. Koiranpennun omien lelujen avulla voidaan pentua myös opettaa mitkä asiat on hänelle sallittuja ja mitkä eivät. Millä saa leikkiä ja millä ei. Toisinaan saattaa toki tuntua, että omat lelut eivät kiinnosta, mutta ihmisten käyttämät tavarat, kuten kaukosäätimet, kengät tai vaikka lasten lelut ovatkin paljon mieluisampia. Onkin tärkeää, että koiran kanssa leikitään sen omilla leluilla. Jos lelut ovat tärkeitä ihmiselle, ne ovat helpommin tärkeitä myös pennulle.
Hampaat myös kutiavat ja alkavat vaihtua pian pennun muutettua omaan kotiinsa. Pentu taatusti järsii tällöin ihan kaikkea, kun ikenet kutiavat ja suussa on epämukava olo. Terävät maitohampaat tekevät pahaa jälkeä niin jalkalistoissa kuin ihmisten varpaissa. Lue tarkemmin koiran hampaiden vaihtumisesta artikkelista Milloin koiranpennun hampaat vaihtuu?
Sopivat lelut ja pureskeltavat luut riippuvat koiran rodusta ja koosta hyvin pitkälti. Isommille ja vahvemmille pennuille pitää hankkia kestävämpiä leluja ja hieman suurempia puruluita kun taas pienille koirille riittää pienemmät. Yhtenä poimintona minun mielestäni hyvistä ja kestävistä leluista kaiken kokoisille koirille ovat KONG Puppy Original-lelut. Ne ovat kestäviä ja turvallisia leluja, jonka sisälle voi laittaa herkkuja motivoimaan järsimistä. Nämä ovat olleet meidän pentujen ehdottomia suosikkeja. Lelu on myös helppo puhdistaa, sillä sen voi pestä astianpesukoneessa. Näitä on useampaa eri kokoa ja oli myös meidän aikaisemman ison koiran suosikki.
6. Palkkionameja
Pennun kouluttamiseen tarvitaan positiivista vahvistamista ja yleisimmin käytetty tällainen on koiran namit. Namien tulee olla pehmeitä ja sellaisia, jotka soveltuvat pennuille. Keskustele sopivista nameista kasvattajan kanssa ja käytä sellaisia palkkioita, joihin pentu on jo kasvattajan luona tottunut ja jotka varmasti sopivat kyseisen rodun mukaisille pennuille.
7. Ensiaputarvikkeita
Omaan lääkekaappiin kannattaa käydä hankkimassa jo valmiiksi ainakin sidetarpeita, desinfiointiainetta sekä muita ensiapuun tarvittavia asioita pennulle. Pentu on monesti riehakas ja saattaa helposti satuttaa itsensä. Lemmikkitarvikeliikkeistä ja apteekeista saa myös valmiita ensiaputarvikepakkauksia. Tässä esimerkiksi yksi hyvä vaihtoehto: Koiran ensiapulaukku Trixie
8. Pissa-alustoja ja hajunpoistoainetta
Vasta kotiutuneen pennun sisäsiistiksi opettaminen on yksi tärkeistä asioista, johon tulee suhtautua järjestelmällisesti ja maltillisesti. Pentu ei vielä kotiuduttuaan pysty pidättelemään juurikaan tarpeitaan vaan ne tulevat silloin, kun ovat tullakseen. Aina ei ehdi ulos – varsinkaan öisin. Eikä pieni pentu vielä osaa sitä pyytääkään. Erilaiset pissa-alustat ja hajunpoistoaineet ovat hyvä apu tässä vaiheessa.
Pissa-alustoja on sekä kertakäyttöisiä että kestäviä ja pestäviä. Monesti kertakäyttöiset ovat helpompia käyttää, mutta eivät toki muovitetun sisäpintansa vuoksi kovinkaan ympäristöystävällisiä. Pestävät alustat monesti kestävät useita pesuja ja ne voi myydä tai luovuttaa eteenpäin, kun niitä ei enää itse tarvitse.
Hajunpoistosuihkeet ovat myös käteviä. Niiden teho perustuu siihen, että aine hajottaa hajun aiheuttavat bakteerit ja näin ollen haju katoaa myös koiran nenästä. Tavallinen pesuaine ei hajota bakteereita ja vaikka hajua ei enää ihmisen nenään tuntuisikaan, koira sen kyllä haistaa. Ja tekee tarpeensa uudelleen helposti samaan kohtaan.
Suihketta kannattaa käyttää aina ja heti vahingon satuttua: kuivataan ensin pois pyyhkeellä tai paperilla se pissasta minkä saa pois ja sitten suihkuttaa hajunpoistoainetta tilalle. Suihkeita voidaan käyttää sekä tekstiileille että koville pinnoille, joten sikäli sillä saadaan käsiteltyä myös mattoja. Tosin matot pentuaikana kannattaa pitää lattiassa etteivät nivelet pennulla vaurioidu. Pentuajaksi kannattaa kuitenkin valita käyttöön sellaiset matot, jotka on valmis heittämään pois sitten, kun pentu on oppinut sisäsiistiksi.
9. Kynsisakset
Hyvät kynsisakset kannattaa hankkia kotiin myös jo valmiiksi. Kynsien leikkaamista on pennun kanssa harjoiteltu jo kasvattajan luona ja tätä on hyvä jatkaa myös säännöllisesti uudessa kodissa. Joillekin roduille, kuten tiibetinspanieleille kynsien leikkaus tuntuu olevan välillä elämääkin suurempi asia. Tietyssä kasvuvaiheessa sen yhteydessä koetellaan omistajan hermoja. Määrätietoinen, positiivisen vahvistamisen kautta tuleva toiminta ja oikeat välineet ja menetelmät takaavat tässäkin hyvän lopputuloksen.
Meillä on tiibetiläisille sekä pienet kissoille tarkoitetut kynsisakset sekä isommat koirien kynsisakset. Osalla tiibetinspanieleista on niin pienet kynnet, että laadukkaat kissan kynsisakset on sopivammat kuin isot koirien sakset. Suurimmalle osalle meidän aikuisista koirista käytämme kuitenkin isoja saksia. Kannuskynnet kuitenkin leikataan yleensä aina pienemmillä saksilla.
Meillä pienet sakset ovat tällaiset Trixien XS-sakset ja isommat sakset Millerin kynsisakset, jotka molemmat leikkaavat terävästi ja helposti. On myös olemassa kynsitrimmereitä ja olen kuullut niitä kehuttavan. Niillä on helpompi käsitellä koiran kynnet ja se saattaa olla koiralle miellyttävämpi tapa käsitellä kynsiä kuin leikkaaminen. Olen harkinnut tämän Andis -kynsitrimmerin ostamista.
10. Turkinhoitovälineet
Rodusta riippuen tarvitset kotiin myös ainakin harjan, kamman ja koiran shampoota. Tämä on jälleen yksi osa-alue, johon vaikuttaa paljon se, minkälainen koiran turkki on ja miten usein sitä tulee hoitaa. Jotkin koirarodut vaativat viikoittaista pesua, föönausta ja päivittäistä harjausta. Toisille riittää harjaus silloin tällöin ja pesu pari kertaa vuodessa. Jotkin rodut tulee nyppiä säännöllisesti, toiset on muulla tavoin trimmattavia rotuja.
Onkin hyvä keskustella kasvattajan kanssa, millaiset tarvikkeet kannattaa kotiin hankkia. Joka tapauksessa turkin hoidon harjoittelu kannattaa aloittaa jo pentuna, jolloin siitä tulee koiralle tuttu rutiini. Huomaa, että koska koiran ihon pH on erilainen kuin ihmisen, en suosittele kuitenkaan ihmisen shampoon käyttöä koiran turkin hoidossa missään tilanteessa.
Peten koiratarvikkeesta, kuten monesta muustakin lemmikkitarvikekaupasta, löytyy erilaisia vaihtoehtoja näihin kaikkiin tarvikkeisiin. Tutustu valikoimaan tästä.
Näin valmistelet kotisi
Kun koiranpentu tulee kotiin, eivät pelkät tavaraostokset pennun tarpeisiin riitä. On tarpeen suojata myös kotia tulevan perheenjäsenen teräviä hampaita varten.
Sähköjohdot, nettipiuhat, antennijohdot, laturinpiuhat, kuulokkeet yms. johdot kannattaa suojata tai pitää pennun ulottumattomissa. Meillä on sähköjohdot yleensä saaneet olla rauhassa, mutta välillä on laumaan liittynyt tai pentueista jäänyt yksilöitä, jotka ovat olleet mielestään synnynnäisiä sähköasiantuntijoita. Sähköjohtojen järsiminen on paitsi ikävää niin myös erittäin vaarallista. Pentu voi johtoa purressaan saada siitä sähköiskun hampaiden lävistäessä johdon eristeet. Vaikka pentu saisikin henkensä pitää, on suojakuorivaurioinen johto paloturvallisuusriski. Rikkoutunut johto voi aiheuttaa tulipalon.
Kannattaa myös miettiä, pitäisikö pennulle aluksi rajata vaikka yksi huone päiväksi, kun se on yksinään. Rajaukseen löytyy myös erilaisia aitausratkaisuja. Meillä on esimerkiksi ollut käytössä pentuaitauksena tämän kaltainen helposti muotoiltava aitaus, jossa pennut ovat pysyneet turvassa ollessamme poissa.
Huoneiden välille voidaan myös laittaa erilaisia porttiratkaisuita, joilla voidaan rajata pennun pääsy tiettyihin tiloihin. Meillä on edelleen käytössä portti keittiön ovella, sillä tiibetinspanielit ovat varsin hyviä kiipeilijöitä ja hyppijöitä ja pöydillä olevat asiat olisivat päivisin vaarassa. Samoin kissojen vessat ja ruoat on rajattu portin taakse samaisesta syystä.
Kaikkea hyvää ja iloa oman pennun kanssa yhteiseen elämään! Muista, että määrätietoisuus, leikkisyys ja positiivisuus ovat avaimia onnistuneeseen suhteenluomiseen uuden perheenjäsenesi kanssa.
Vastaa